Astăzi, 19 noiembrie 2020, a avut loc ceremonia oficială de deschidere a Centrului de Mediere al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Deschiderea Centrului a fost posibilă datorită suportului Organizației Internaționale pentru Dezvoltarea Dreptului (IDLO) în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și cu ajutorul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Centrul de Mediere își propune să devină unul dintre cei mai proeminenți actori din domeniul medierii în Republica Moldova, oferind servicii de mediere de înaltă calitate și instruire pentru viitorii mediatori și practicieni, contribuind astfel la găsirea unor alternative mai rapide, mai ieftine și mai prietenoase pentru soluționarea litigiilor.
Deschiderea Centrului de Mediere este parte a proiectului „Moldova: Medierea Comercială și Arbitrajul (Etapa a IV-a)”, care are drept obiectiv îmbunătățirea mediului investițional în Republica Moldova prin facilitarea utilizării medierii comerciale și arbitrajului la scară națională.
Sergiu Harea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a declarat: „ De la înființarea Centrului de Mediere al CCI a RM, suntem organizația care sprijină mediul de afaceri și cetățenii Republicii Moldova pentru a media conflictele comerciale pe care le au. .Acum, cu renovarea noului edificiu, putem contribui și cu servicii de formare inițială și continuă de calitate pentru cei care doresc să fie mediatori și să promoveze medierea în RM.”
„Este esențial ca Republica Moldova să atragă învestiții durabile și sănătoase. Sperăm că noul Centru de Mediere va deveni un spațiu predestinat restabilirii relațiilor bune” a menționat Ljubomir Petruljeskov, Conducătorul programului IDLO.
Dumitru Lefter, Directorul Centrului de Mediere a evidențiat: „Este indispensabil ca Centrul de Mediere să aibă un spațiu care să corespundă tuturor standardelor internaționale pentru părțile procesului de mediere, mediatori și studenți, pentru a oferi servicii de cea mai înaltă calitate în Republica Moldova. În acest context, le mulțumesc partenerilor pentru sprijinul lor.”
Echipa proiectului BERD/IDLO își focusează toate eforturile pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile medierii și arbitrajului, oferind instruire de înaltă calitate mediatorilor, judecătorilor, avocaților și oamenilor de afacere și instruind viitorii specialiști în domeniul medierii, consolidând cadrul legal și stimulând utilizarea medierii și arbitrajului. Potrivit Veronicăi Bradauțanu de la BERD, „Având în vedere că pandemia se dezlănțuie și că instanțele au capacitate redusă de a soluționa litigiile, este esențial să oferim părților o alternativă corectă de soluționare a litigiilor”.