Secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat la panelul de discuții despre rolul și locul medierii în sectorul justiției din Republica Moldova, desfășurat în cadrul Forumului național în domeniul medierii.
În cadrul panelului, Veronica Mihailov-Moraru a salutat prezența reprezentanților instituțiilor care pot contribui la dezvoltarea aplicării practice a medierii și a comunicat că consolidarea instituției medierii este unul dintre principalele obiective ale Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025.
În context, au fost prezentate acțiunile realizate în acest scop, cum ar fi adoptarea de către Parlament a legii promovată de Ministerul Justiției privind excluderea medierii judiciare, care tergiversa examinarea cauzelor; elaborarea cadrului legal privind perfecționarea mecanismului medierii garantate de stat; introducerea amendamentelor pentru fortificarea medierii, în proiectele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, la care se lucrează.
În context, secretara de stat a menționat că, la nivel instituțional, s-a reușit desemnarea noii componențe a Consiliului de mediere, precum și organizarea examenelor de atestare a unei noi generații de mediatori.
Concomitent, se analizează opțiunea revizuirii cadrului legal privind modul de organizare și selecție a candidaților la profesia de mediatori, pentru a crește standardele de accedere în profesie și astfel să fie selectați cei mai buni.
Alte priorități ale Ministerului Justiției, care urmează a fi realizate viitorul apropiat, au fost menționate examinarea oportunității instituirii obligativității examinării unor categorii de litigii în procedura medierii, până la etapa adresării în instanța de judecată; fortificarea medierii în cauzele cu implicarea minorilor în conflict cu legea.
„În acest sens, vom depune toate eforturile pentru îmbunătățirea mecanismelor de executare a tranzacțiilor prin care părţile consimt asupra soluţionării amiabile a litigiului. Ministerul Justiției pledează pentru promovarea medierii în mediul de afaceri, comunitatea juridică, mediul academic și în sistemul judecătoresc. Realizarea acestor acțiuni va fi posibilă doar cu participarea tuturor autorităților competente, în strânsă colaborare cu instituțiile neguvernamentale atât naționale, cât și internaționale.Nu în ultimul rînd, este important și ca mediatorii să depună eforturi constante de a excela și de a aduce opiniei publice cazuri de succes pe diferite categorii de litigii”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.
La final, secretara de stat a reiterat că Ministerul Justiției este deschis pentru consultări și va susține propunerile de modernizare a legislației în domeniul medierii.
Forumul național în domeniul medierii se desfășoară în cadrul proiectului „Medierea Comercială și Arbitrajul în Moldova” (faza a IV-a), implementat de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și dezvoltare (BERD) în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Dezvoltarea Dreptului (International Development Law Organization – IDLO) și cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova).