Începând cu data de 16 decembrie 2021 studenții Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova (USM) vor avea posibilitatea să exerseze practici de mediere într-un cadru inovativ de predare-învățare, regăsit sub denumirea de Laborator de Mediere. Ideea Laboratorului de Mediere a apărut în cadrul parteneriatului dintre Facultatea de Drept a USM și Organizația Interațională pentru Dezvoltarea Dreptului (IDLO), care fusese instituționalizat la începutul anului 2021, fiind orientată spre inovarea activităților. Facultatea de Drept a USM a venit cu inițiativa creării unui cadru educațional diferit pentru studenți, dar și profesioniștii din domeniul de mediere, astfel înaintând la adresa Organizației Interaționale pentru Dezvoltarea Dreptului (IDLO) propunerea de a fonda un Laborator de Mediere în incinta Facultății de Drept a USM. Partenerii proiectului, BERD și USAID, au avut deschiderea să ofere tot suportul necesar, au dezvoltat conceptul Laboratorului de Mediere, în așa fel încât în ajunul sărbătorilor de iarnă acesta să fie oferit studenților Facultății de Drept a USM.
Activitatea Laboratorului de Mediere a fost lansată în cadrul unei ședințe festive, organizată în data de 16 decembrie 2021, la care au participat: rectorul Universității, Igor ȘAROV, doctor conferențiar universitar; decanul Facultății de Drept, Sergiu BRÎNZA, doctor habilitat profesor universitar; Veronica MIHAILOV-MORARU, secretar de stat, Ministerul Justiției; Courtney BABCOCK, director al Biroului de programe, USAID/Moldova; Alexandru COSOVAN, director asociat, Bancher senior, BERD; Ljubomir PETRULJESKOV, director IDLO Moldova; Dumitru LEFTER, directorul Centrului de Mediere, pe lângă CCI; Felicia CHIFA, președinta Consiliului de Mediere.
Rectorul USM Igor ȘAROV a adresat un mesaj de gratitudine partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat Facultății de Drept (FD) și posibilitatea deschiderii acestui Laborator de Mediere în cadrul Universității de Stat din Moldova. „Am toată certitudinea că acest laborator va contribui la pregătirea inițială a mediatorilor încă de pe băncile universității oferind, totodată, posibilitatea studenților de a învăța tainele medierii de la cei mai buni specialiști”.
La rândul său, decanul Facultății de Drept (FD) a USM, Serghei BRÎNZA a menționat că deschiderea laboratorului a fost un moment mult așteptat de FD a USM, marcând o primă etapă a parteneriatului încheiat la 14 ianuarie 2021, menit de a valorifica acordul, contribuind astfel la implementarea dezideratelor unei justiții eficiente și de încredere. FD e implicată în sprijinirea eforturilor de a construi un stat în baza principiilor de drept și a reformării justiției. Deschiderea Laboratorului de Mrediere trebuie văzută în logica dezvoltării și promovării perpetue a instituției medierii, procesul de mediere reprezentând o modalitate de soluţionare alternativă a conflictelor pe cale amiabilă, reducând din povara judecătorilor, contribuind la armonizarea vieţii sociale.
În aceeași ordine de idei, Laboratorul de Mediere va servi și drept platformă inițială pentru asigurarea instruirilor continue în domeniul medierii. Astfel, drept rezultat al activității de mediere Facultatea de Drept a USM își propune nu doar să ofere studenților cadru de dezvoltare a abilităților în acest sens, dar și să se impună drept lider educațional în dezvoltarea și oferirea programelor de instruire în mediere atât pentru formarea inițială, cât și pentru formarea continuă a mediatorilor.
Laboratorul de Mediere își propune să devină cel mai important centru pe piața de mediere din Moldova prin conectarea studenților, mediatorilor specializați, Consiliului de Mediere, Centrului de Mediere, mediului academic, experților internaționali și naționali în domeniul medierii. Scopului principal al acestuia va fi promovarea medierii în rândul studenților Facultății de Drept și, în același timp, va fi punct de referință pentru toate activitățile de mediere conexe din Republica Moldova.
Atât gazdele, cât și partenerii evenimentului au apreciat ideea fondării Laboratorului de Mediere și și-au exprimat încrederea că această nouă formă de interacționare cu tânără generație va contribui la consolidarea breslei mediatorilor în Republica Moldova. La fel, în cadrul ședinței de deschidere au fost prezenți studenții și liderii organizațiilor studențești din cadrul Facultății de Drept a USM, Dumitru STOICA, președinte ASD și Irina FLOREA, președinta ELSA Republica Moldova care și-au exprimat recunoștința față de cadoul făcut de parteneri Facultății de Drept.
La final, decanul, Facultății de Drept a USM, Serghei BRÎNZA, directorul Centrului de Mediere, pe lângă CCI, Dumitru LEFTER și președinta Consiliului de Mediere Felicia CHIFA au semnat o scrisoare de cooperare.
Menționăm că deschiderea Laboratorului de Mediere este parte a Proiectului „Moldova-Medierea Comercială și Arbitraj”, care are ca scop îmbunătățirea climatului investițional în Republica Moldova prin facilitarea medierii comerciale și a arbitrajului la nivel național. Proiectul a fost implementat de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în parteneriat cu Organizația Internațională pentru promovarea Dreptului (IDLO), cu suportul financiar al USAID.