Atelier de lucru privind medierea extrajudiciară și judiciară, sub genericul ”Conștientizarea medierii”

Pe parcursul acestei săptămâni, dățile de 10, 11 și 13 septembrie, au avut loc 3 ateliere de lucru la Curțile de Apel Comrat, Cahul și respectiv, Bălți.

Atelierile de lucru petrecute în incitele Curților de Apel regionale, au vizat medierea extrajudiciară și cea judiciară, fiind organizate de către, Centrul pentru Soluționarea Efectivă a Disputelor (CEDR), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM ) și Centrul de Mediere al Camerei de Comerț și Industrie a RM.

Acest atelier a fost organizat sub genericul ”Conștientizarea medierii”, în scopul extinderii Programului de mediere extrajudiciară și judiciară în toate judecătoriile din Republica Moldova. Drept participanți ale acestora s-au numărat: judecători, asistenții judiciati, grefieri, specialiști ai Curților de Apel și Judecătoriilor din țară. Evenimentele au fost conduse de domnul Dumitru Lefter- director al Centrului de Mediere al CCI a RM, domnul Andrzej Grossman- reprezentantul CEDR, Sridan Șimac- judecător CSJ, expert în mediere Republica Croația, doamna Iuliana Rotari- director general al Depozitarului Central, mediator în cadrul Centrului de Mediere.

În cadrul atelierului au fost prezentate și discutate informații utile despre fazele medierii, beneficiile oferite de mediere în comparație cu procesul de judecată, avantajele recurgerii părţilor la procesul de mediere extrajudiciară și judiciară, ca o alternativă a procesului de judecată şi arbitraj, modul în care se transmit litigiile spre mediere, documentația aferentă etc. Totodată, domnul Dumitru Lefter, director al Centrului de Mediere al CCI a RM, a subliniat necesitatea promovării medierii, drept metodă de soluţionare a litigiilor apărute, în rândul societăţii și a trezit interesul paticipanților la atelier prin împătrășirea experienței sale de aplicare practică a medierii.

Surse poze:

https://cab.instante.justice.md/ro/content/atelierul-de-lucru-privind-medierea-extrajudiciar

https://cach.instante.justice.md/ro/content/atelierul-de-lucru-cu-tematica-con-tientizarea-medierii-din-110918